Skip to main content
Terug naar overzicht

DigiHandig lanceert gratis app voor het leren van digitale vaardigheden

30 november 2022, Hilversum

Leren over je smartphone en tablet wordt eenvoudiger en leuker. Althans, dat is de belofte van startup DigiHandig die vandaag een gloednieuwe app lanceert. De app is vanaf vandaag gratis beschikbaar voor elke smartphone en tablet. Mensen kunnen de app zelf installeren, maar het team van DigiHandig doet ook expliciet een beroep op familieleden en vrijwilligers om iemand in hun omgeving te helpen bij installatie. "Met vijf minuten van jouw tijd geef je iemand de digitale wereld cadeau", vertelt Kristel Thieme, aanjager van DigiHandig.

Lancering op de eerste Dag van Digitale Inclusie

De lancering vond plaats bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum op de eerste landelijke Dag van Digitale Inclusie. Een dag waarbij wordt verkend wat er nodig is om de digitale kloof te dichten. En dat is hard nodig. Want waar de digitale wereld de één veel kansen geeft, blijven 2.5 tot 4 miljoen Nederlanders gefrustreerd achter. Zij kunnen niet of beperkt overweg met digitale apparaten. Met een innovatieve oplossing als DigiHandig wordt er weer een stap gezet richting een maatschappij waarin iedereen online mee kan doen.

Handiger worden met je smartphone en tablet

DigiHandig helpt beginnende smartphonegebruikers om handiger te worden met een smartphone en tablet. Wie de app opent, komt terecht in een eenvoudige en vrolijke leeromgeving. Je vindt er meer dan 80 lessen waarmee je direct meer waarde haalt uit je digitale toestel. Van leren over videobellen of routes plannen tot hoe je apps kunt installeren of online nieuws kunt lezen. "Door DigiHandig heb ik nieuwe functies ontdekt op mijn telefoon", aldus Kees 't Hart, beginnend smartphonegebruiker.


Innovatieve samenwerking tussen startup en overheid

DigiHandig is een initiatief van New Future Lab, een startup studio voor maatschappelijke innovatie, in samenwerking met het Ministerie van BZK. Het partnerschap ontstond bij het Startup in Residence Intergov programma. De overheid werkt in dit programma samen met innovatieve startups aan maatschappelijke uitdagingen.

Voor DigiHandig zorgt de samenwerking met de overheid ervoor dat ze de brede maatschappelijke context van de app goed in het vizier houden. "BZK daagde ons uit om een app te maken die écht voor iedereen zou zijn," aldus Thieme. En die aandacht voor digitale toegankelijkheid is in de app goed terug te zien. Van goede contrasten tot de mogelijkheid van bediening met een schermlezer.

Laagdrempelig leren en overprikkeling voorkomen

Met de DigiHandig app kunnen mensen overal en wanneer ze maar willen leren: thuis op de bank, op vakantie of onderweg in de bus. "DigiHandig maakt leren laagdrempelig en zorgt ervoor dat je kunt oefenen in een omgeving waar je je fijn en veilig voelt. Veilig genoeg om nieuwe stof net zo vaak te herhalen als jij nodig hebt." Aldus Thieme van DigiHandig.

De lessen zijn kort. Een les duurt ongeveer 5 minuten en gaat in op één nieuw digitaal onderwerp. Zo voorkomt DigiHandig overprikkeling. Dat is nodig, want er is veel angst voor de digitale wereld. "Mensen zijn zo ontzettend bang voor dat apparaat", vertelt beginnend smartphonegebruiker ‘t Hart. "Het wordt in je handen gedrukt en dan het is een kwestie van vallen en opstaan."

Aan de slag

De DigiHandig app is vanaf nu beschikbaar in de app stores of via www.digihandig.nl/download. Installeer de app zelf of help iemand bij de installatie.

Download het rapport

Installeer de DigiHandig app direct op je toestel of deel het met een ander.

Probeer DigiHandig

Door op deze knop te klikken, word je naar de Appstore verwezen.

Hoe installeer ik DigiHandig?