Skip to main content
Terug naar overzicht
Lancering van het DigiHandig Lespakket. V.l.n.r: Declan Mackrodt (Bibliotheek Aanzet), Nicolette Faneyte (Ministerie van BZK), Bart van Aanholt (Bibliotheek Aanzet), Chris Knoop, Kristel Thieme (New Future Lab) en Richard Reijnders (Bibliotheek Aanzet).

DigiHandig presenteert innovatief smartphone lespakket in Bibliotheek AanZet

11 september 2023, Dordrecht

De online wereld is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Van chatten tot online je bankzaken regelen. Toch voelen veel Nederlanders zich nog onzeker in deze digitale omgeving. DigiHandig wil de digitale kloof dichten. Daarom introduceren zij tijdens de Week van Lezen en Schrijven een nieuw lespakket over de smartphone en tablet. Het lespakket is vanuit Bibliotheek AanZet in Dordrecht groots gelanceerd via een online uitzending.

Bouwen aan een digitaal inclusieve samenleving

Het belang van digitale geletterdheid groeit in een wereld die steeds meer online is. Uit recent onderzoek van de Alliantie Digitaal Samenleven blijkt dat minimaal 22% van de Nederlanders worstelt met de digitale wereld. De digitale wereld is complex en vereist de nodige oefening. Tegelijkertijd is het belangrijk dat er altijd een vangnet is voor degenen die er even niet uitkomen.

"Te veel mensen beschikken niet over voldoende vaardigheden om mee te komen in de digitale samenleving. Het is essentieel dat we iedereen helpen hun digitale vaardigheden en kennis te vergroten”, vertelt Nicolette Faneyte, senior beleidsmedewerker Digitale Inclusie bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “We moeten vanuit de samenleving bepalen wat nodig is om aan deze belangrijke behoefte te blijven voldoen. DigiHandig is één van de instrumenten om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de kansen en risico’s van digitalisering.”

Gratis lespakket ontwikkeld met bibliotheken en buurthuizen

Om bij te dragen aan het vergroten van digitale vaardigheden introduceert DigiHandig een innovatief lespakket. Het pakket is speciaal ontworpen om mensen vertrouwd te maken met een smartphone en tablet. Hiervoor werkt DigiHandig samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het lespakket is gemaakt en getest in samenwerking met een breed netwerk van bibliotheken en buurthuizen. Nu komt het pakket gratis beschikbaar voor hulporganisaties, zoals bibliotheken, zorginstellingen en gemeenten. Met het pakket kunnen deze organisaties in een handomdraai fysieke workshops organiseren. Declan Mackrodt, Coördinator digitale basisvaardigheden bij Bibliotheek AanZet is dan ook erg te spreken over het lesmateriaal. “DigiHandig is een gave app die nu is doorvertaald naar een strak en fris lespakket. Zo kun je met een veilig gevoel op je eigen apparaat oefenen met bijvoorbeeld de online bibliotheek.”

Aandacht voor plezier in leren

In het DigiHandig lespakket staan sociale verbinding, flexibiliteit en laagdrempeligheid centraal. Organisaties kunnen zelf de onderdelen kiezen die het beste aansluiten bij hun doelgroep. Binnen het lespakket is er speciale aandacht voor het plezier in leren. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de smartphone bingo waarin kennisgemaakt wordt met telefooninstellingen. Daarnaast hebben de deelnemers de mogelijkheid om na de workshop thuis verder te oefenen op hun eigen telefoon. Hiervoor kunnen ze gebruik maken van de gratis DigiHandig app. Via deze weg kunnen deelnemers ook thuis op hun eigen tempo leren over de digitale wereld en zelf de onderwerpen kiezen die ze willen verkennen.

“Veel mensen hebben angst voor de digitale wereld. Met het DigiHandig lespakket en de app bouwen we niet alleen aan kennis, maar ook aan motivatie en zelfvertrouwen. Veel digistarters hebben meer in hun mars dan ze soms denken.” Aldus Kristel Thieme, oprichter van New Future Lab en aanjager van DigiHandig.

Chris Knoop, deelnemer aan het DigiHandig lespakket vertelt: "Ik vond de lessen bijzonder gezellig en er was veel aandacht. Ik kan nu beter omgaan met apps."

Kosteloos en direct inzetbaar

Het DigiHandig lespakket is kosteloos beschikbaar voor organisaties die zich hard maken voor digitale inclusie en digitale vaardigheden. Meer informatie via

www.digihandig.nl/lespakket.

Bekijk het lespakketDownload het rapport

Installeer de DigiHandig app direct op je toestel of deel het met een ander.

Probeer DigiHandig

Door op deze knop te klikken, word je naar de Appstore verwezen.

Hoe installeer ik DigiHandig?